Tehosta WordPress-sivustosi hakukonenäkyvyyttä

WordPress tarjoaa monia työkaluja ja ominaisuuksia, joiden avulla voit parantaa verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä.

11.01.2023 | Timo Leppänen

Hakukoneoptimointi (SEO) on välttämätöntä yrityksille, jotka haluavat houkutella vierailijoita verkkosivuilleen ja parantaa näkyvyyttään verkossa. Tässä artikkelissa tarkastellaan parhaita käytäntöjä ja vinkkejä WordPress-sivuston hakukonenäkyvyyden parantamiseksi.

Avainsanan sisältävät meta-otsikot ja meta-kuvaukset

Sivujen meta-otsikot (meta title) ja meta-kuvaukset (meta description) ovat tärkeitä SEO:lle, koska ne auttavat hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisällön. Käytä otsikoita ja kuvauksia, jotka kuvaavat tarkasti sivustosi sisältöä ja pitävät sisällään halutun avainsanan. Lisäämällä sopivat otsikot ja kuvaukset, voit parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa ja houkutella relevanttia orgaanista liikennettä.

Esimerkki:

Jos yrityksesi tarjoaa vaatteiden henkilökohtaista stylistipalvelua Tampereella, voisit käyttää otsikossa ja kuvauksessa avainsanaa ”henkilökohtainen stylisti” ja kuvailla tarjoamiasi palveluja tarkemmin. Sopiva otsikko voisi olla tällöin ”Henkilökohtainen stylisti – Tampere” ja kuvaus ”Tarjoamme henkilökohtaisen stylistipalvelun, joka auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivat vaatteet.” Tällä tavoin hakukoneet ymmärtävät sivustosi sisällön kuvaavan ”henkilökohtaisen stylistin” palveluita ja ihmiset, jotka hakevat juuri tällaisia palveluja, löytävät sivustosi hakutuloksissa.

Aseta avainsana otsikkoon ja kuvaukseen
Ohessa kuvakaappaus, kun sivua optimoidaan SEO framework -lisäosalla.

URL-osoitteiden optimointi SEO:lle

Sivuston sivujen ja artikkelien URL-osoitteiden pitäisi myös olla kuvaavia ja niiden pitäisi sisältää aiheeseen sopivia avainsanoja. Vältä erikoismerkkien tai numeroiden käyttöä URL-osoitteissa.

Huono esimerkki: www.stylisti.fi/sivu-111/
Hyvä esimerkki: www.stylisti.fi/stylisti-palvelut/

URL-osoitteita (polkutunnuksia) pystyy WP:ssä helpoiten muokkaamaan niin sanotulla pikamuokkauksella.

Otsikkotagien käyttö tehokkaasti

Käytä otsikkotageja asianmukaisesti: Otsikkotagit parantavat sivustosi sisällön rakennetta ja luettavuutta. Käytä otsikkotageja asianmukaisesti jakaaksesi sisältöä osiin ja korostaaksesi tärkeitä tietoja. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta ja auttaa myös hakukoneita ymmärtämään sivustosi sisällön.

!! Pidäthän huolen, että h1-otsikosta löytyy sivuun liittyvä avainsana ja h1-otsikko näkyy sivulla vain yhden kerran !!

!! Huomaa myös, että et voi myös hyppiä otsikkotasojen yli: h2-otsikkoa ei voi seurata h4-otsikko (vaan h3) !!

Kuvien alt-tunnisteet

Alt-tunnisteet tarjoavat tekstikuvauksen kuville ja ovat tärkeitä SEO:lle, koska ne auttavat hakukoneita ymmärtämään sivustollasi olevia kuvia. Käytä kuvaavia alt-tunnisteita kaikille sivustosi kuville parantaaksesi sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa. Paranna yksittäisen sivun SEO:a sisällyttämällä siinä esiintyvien kuvien ALT-teksteihin sivun avainsana.

Huono esimerkki: ”kuva”
Hyvä esimerkki: ”Kuvassa henkilökohtaisen stylistin tekemä t-paita”

ALT-tekstejä voi lisätä/muokata kuvaan suoraan kuva-lohkon asetusten kautta sivua editoitaessa tai ALT-tekstejä voi muokata myös suoraan mediakirjastossa.

ALT-tekstin asettamisen kuva-lohkon asetuksissa

Sisäisen linkittämisen tärkeys

Sisäinen linkittäminen, eli sivuston toisten sivujen linkittäminen, voi parantaa käyttäjäkokemusta ja auttaa myös hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakennetta ja sisältöä. Käytä sisäistä linkittämistä asianmukaisesti auttaaksesi vierailijoita navigoimaan sivustollasi ja tarjotaksesi yhteyksiä sivustosi muille sisällöille.

Esimerkki:

Linkki toiseen hakukoneoptimointiin liittyvään artikkeliin luuptek.fi-sivustolla: Hakukoneoptimoinnin perusteita WordPressillä.

Sivuston latausajan nopeuden parantaminen

Sivuston latausnopeus on tärkeää sekä SEO:lle että käyttäjäkokemukselle. Hidas latausaika vaikuttaa negatiivisesti hakukonesijoitukseesi sekä huonontaa sivustosi käyttökokemusta. Parantaaksesi sivuston latausnopeutta, optimoi kuvat, poista tarpeettemat lisäosat ja käytä välimuistilisäosaa.

Lue lisää artikkelista: Optimoi sivuston latausnopeus.

SEO-lisäosien käyttö

WordPressiin on saatavana useita SEO-lisäosia, joilla voit parantaa sivustosi hakukonenäkyvyyttä. Nämä lisäosat tarjoavat loistavia ominaisuuksia, kuten avainsanojen optimoinnin, sivun meta-otsikon ja meta-kuvauksen lisäyksen ja muokkauksen, sivukartan luonnin sekä mahdollisen integroinnin Google Search Consoleen. Luuptekissa käytetään joko Yoast SEO – tai SEO Framework -lisäosaa SEO-optimointiin. SEO Framework sopii mainiosti pienemmille sivustoille, kun taas Yoast SEO tarjoaa paremmat toiminnot isolle sivustolle.

Säännöllinen ylläpito ja seuranta

Jotta voisit maksimoida WordPress-sivustosi hakukonenäkyvyyden, on tärkeää päivittää ja seurata sivustoa säännöllisesti. Tämä sisältää uusien ja aiheeseen liittyvien sisältöjen julkaisemisen sekä sivuston näkyvyyden seurannan hakutuloksissa. Hakukonenäkyvyyttä voi seurata esimerkiksi maksullisilla työkaluilla kuten ahrefs, mutta alkuun pääsee varsin mainiosti myös ilmaisella Googlen Search Consolella.

Päivittämällä sivustoa säännöllisesti, pidät sen ajan tasalla ja lisäät sisältöä, joka on mielenkiintoista ja hyödyllistä lukijoille. Tämä parantaa sivuston hakukonenäkyvyyttä, sillä hakukoneet arvostavat sivustoja, jotka tarjoavat laadukasta ja ajankohtaista sisältöä.


Noudattamalla yllä mainittuja parhaita käytäntöjä ja käyttämällä oikeita työkaluja voit parantaa WordPress-sivustosi hakukonenäkyvyyttä ja houkutella enemmän vierailijoita sivustollesi. Muista seurata ja päivittää sivustoasi säännöllisesti varmistaaksesi, että se on optimoitu hakukoneille ja että sivustosi täyttää vierailijoidesi tarpeet.

Tarvitseko apua hakukonenäkyyden parantamiseen? Ota yhteyttä!
    Luuptek ei tallenna tietojasi mihinkään, tarkista vaikka!

    Tämä lomakelähetys suojataan Googlen reCAPTCHA:lla. Lue tietosuoja ja käyttöehdot.